Хамалите и миналото

23/04/09 0 COMMENTS

В тази толкова конкурентна и пренаселена работна ниша -хамали, е доста трудно да се намери бърза и моментална реализация.Тъй като естеството на същинската работата на хамали не изисква особена специализирана квалификация в дадена насока, пазара на труда е наводнен с оферти.
Пред ръководителя на дадена фирма за извършването на хамалски услуги се изправя един доста сериозен проблем,а именно намирането на дългосрочно и добре заплатено занимание на хората работещи за него – хамали.
Ако този ръководител спре за секунда и се замисли за световното минало ,то тогава неизбежно ще се сети,че най-перфектния обект за всички времена биха били Египетските пирамиди.
Защото според една от теориите за създаването им, тези безценни произведения на архитектурното изкуство са резултат от неистовите усилия на огромно количество древни колеги хамали на съвременните хамали.
Без дейното им участие би било немислимо да се извърши самия строеж ,поради факта ,че най-малкото каменно блокче е тежало около два тона. Огромното количество материал пренесен от други далечни места с различни помощни средства или само с чиста човешка сила изразена във влачене и носене на страховитите каменни късове ,навежда на мисълта ,че тези хамали са били с твърд и безцеремонен характер. Въпреки хилядите трудности и препятствия са успели да завършат работата си. Хамалите са били движещата сила на целия процес.  И без правилна насока в начина им на работа, подсигуряването на базата за построяването на тези чудеса , би била непосилна.
За съвременния работодател, един „обект” като този би означавал постоянна трудова заетост в продължение на около двадесет години,огромно количество хамали за ,която да се грижи и ръководи ,и множество ежедневни препятствия. Но за да го направи ,като тогавашните ръководители трябва да притежава същите ръководни качества ,като хората спомогнали за организирането и осъществяването на тези световни паметници.
Хамали по косвен път са повлияли , и на историята.В древни времена ,когато за спечелването на важна битка от голямо значение е било,добре направената крепост или укрепление,тези хамали са впрягали всичките си сили за да осигурят здрави и качествени суровини за създаването им. Логично би било да се предположи ,че ако не е имало хамали подходящи да се заемат с тази толкова трудоемка и изтощителна задача построяването на една крепост би било невъзможно.
Това би повлияло по- много негативен начин при развоя на дадена битка, а това би довело до промяната на много исторически факти.Неприятния факт е ,че голяма част от днешните хамали просто не се замислят за този толкова незабележим детайл от цялостната картинка.
Когато свърши дадена война,тогава идва ред на отстраняване на пораженията ,създаване на нови домове и сгради.Подреждане на всичко ,което е било разрушено.Тогава пак се намесват безропотно хамали, за да спомогнат за да се сътвори всичко отначало.И почти никога хамали не получават заслужено признание за техния труд. За това е желателно хората да се отнасят към хамалски услуги с необходимото уважение и респект.
Резултата от участието на хамали е в почти всяка брънка на ежедневието .Но за хамали и тяхната работа може да се каже,че винаги им се пада най-голямата и най- тежка задача ,и в повечето случаи остават някак подценявани и незабележими.Но те и до ден днешен продължават да си вършат работата и да не се оплакват.

Няма намерени мнения за тази статия. Ти може да си първият - коментирай!

Leave a Reply